Deodorant i handen

Skillnaden mellan deodorant, antiperspirant och naturlig deo

Jennie Elofsson

Hur påverkar det oss, vad är det egentligen de innehåller och hur man byter man enklast?

Skillnad på Deodorant och Antiperspirant

Deodorant maskerar kroppslukt medan antiperspirant minskar svettproduktionen genom att blockera svettkörtlarna. Deodorant innehåller antibakteriella ämnen och dofter medan antiperspirant ofta innehåller aluminiumbaserade föreningar. 


Deodorant:

 • En deodorant är utformad för att maskera eller neutralisera kroppslukt. Den innehåller vanligtvis antibakteriella ingredienser som bekämpar bakterier som orsakar lukt.

 • Deodoranter innehåller ofta doftämnen för att ge en trevlig lukt, vilket bidrar till att maskera den naturliga kroppslukten.

 • Deodoranter påverkar inte mängden svett som produceras av kroppen.

Antiperspirant:

 • Antiperspiranter syftar till att minska svettproduktionen genom att blockera eller minska aktiviteten hos svettkörtlarna. De innehåller vanligtvis aluminiumbaserade föreningar, som aluminiumklorid, som skapar en tillfällig propp i svettkörtlarna för att minska mängden svett som når hudens yta.

 • Eftersom de minskar svettproduktionen hjälper antiperspiranter också till att minska mängden fukt som är tillgänglig för bakterier att bryta ner, vilket kan bidra till att minska kroppslukten.

 • Antiperspiranter kan också innehålla doftämnen för att ge en fräsch doft, men deras primära funktion är att kontrollera svettning.

Sammanfattningsvis är huvudskillnaden mellan deodorant och antiperspirant deras funktion: deodoranter bekämpar kroppslukt medan antiperspiranter minskar svettproduktionen. Många produkter på marknaden är kombinerade deodoranter och antiperspiranter, vilket ger både lukt- och svettkontroll.

Mer om aluminiumklorid

Aluminiumklorid är en vanlig ingrediens i antiperspiranter och deodoranter på grund av dess förmåga att minska svettning. När det appliceras på huden kan aluminiumklorid interagera med svettkörtlarna och bilda en tillfällig propp. Detta hindrar svetten från att nå hudens yta och därmed minskar det känslan av fuktighet och lukt.


Det finns dock vissa farhågor och diskussioner kring användningen av aluminiumbaserade föreningar i kosmetika. Vissa forskare har föreslagit att långvarig och överdriven användning av aluminiumbaserade antiperspiranter kan potentiellt vara kopplade till hälsoproblem, inklusive ökad risk för bröstcancer eller neurologiska sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom. Även om det finns några studier som pekar på en sådan koppling, är bevisen fortfarande kontroversiella och behöver ytterligare forskning för att bekräfta eller motbevisa dessa påståenden.


Det är viktigt att notera att de flesta myndigheter, inklusive US Food and Drug Administration (FDA) och Europeiska kommissionen, anser att aluminiumbaserade antiperspiranter är säkra att använda när de används enligt anvisningarna. Trots detta väljer vissa att undvika aluminiumbaserade deodoranter av försiktighetsskäl eller på grund av personliga preferenser. Och så tänker vi på 11hektar. Vi vill erbjuda riskfria produkter. 

Neccessär med deo i
Deo i handen

Naturlig deodorant

En naturlig deodorant är en produkt som använder naturliga ingredienser för att motverka kroppslukt utan att använda syntetiska kemikalier eller aluminiumbaserade föreningar som antiperspiranter. Dessa produkter kan innehålla ingredienser som naturliga oljor, bikarbonat, majsstärkelse, och eteriska oljor för att bekämpa bakterier och neutralisera dålig lukt.

Mer om bikarbonat

Bikarbonatets huvudsakliga funktion i deodoranter är att skapa en alkalisk miljö som är ogynnsam för tillväxten av bakterier som orsakar lukt. När bikarbonat appliceras på huden absorberar det syror och neutraliserar dem, vilket minskar mängden luktproducerande bakterier och därmed minskar kroppslukten. Många människor väljer naturliga deodoranter för att undvika potentiellt skadliga kemikalier och för att främja en mer miljövänlig och hälsosam livsstil.

Övergången från Antiperspirant till Naturlig deodorant

Övergången från att använda en antiperspirant till en naturlig deodorant kan vara en gradvis process och kan variera från person till person. Här är några steg som kan hjälpa till med övergången:

 • Förberedelse och förväntningar: Förstå att övergången kan ta tid och att din kropp kan behöva anpassa sig till den nya produkten. Var medveten om att du kan uppleva en övergångsperiod där din kropp reglerar svettproduktionen ( du kan under en vecka svettas mer än vanligt ) och rensar ut eventuella ansamlingar av kemikalier från tidigare användning av antiperspiranter ( det kan lukta illa och du behöver tvätta av dig en gång under dagen)    

 • Gradvis övergång: Istället för att byta direkt från din vanliga antiperspirant till en naturlig deodorant kan du gradvis minska användningen av antiperspiranten och introducera den naturliga deodoranten i din rutin. Det kan vara till hjälp att använda den naturliga deodoranten under perioder med lägre aktivitet eller när du är hemma för att vänja dig vid dess effektivitet.

 • Rengöring: Innan du börjar använda en naturlig deodorant kan det vara bra att göra en djuprengöring av dina armhålor för att avlägsna eventuella rester av aluminiumbaserade föreningar och andra kemikalier från antiperspiranten. Använd en mild tvål och skölj noggrant.

 • Håll dig hydrerad: Se till att dricka tillräckligt med vatten under övergångsperioden för att hjälpa kroppen att reglera temperaturen och svettproduktionen naturligt.

 • Ge det tid: Ge din kropp tid att vänja sig vid den naturliga deodoranten. Under de första veckorna kan du märka att du svettar mer än vanligt eller att din kroppslukt är starkare, men detta brukar minska när din kropp anpassar sig till den nya produkten.

 •   Prova olika märken och formler: Om den första naturliga deodoranten du provar inte fungerar för dig, ge inte upp! Det finns många olika märken och formler att välja mellan, så experimentera för att hitta den som passar bäst för din kropp och dina behov.

Genom att ta det lugnt och vara tålmodig kan du gradvis göra övergången från antiperspirant till naturlig deodorant och upptäcka fördelarna med att använda produkter med naturliga ingredienser för att hantera kroppslukt.

Varför det är bra att svettas

Att låta svetten komma ut är inte dåligt, snarare väldigt bra! Och med en naturlig deo så behöver du inte bli drabbad av otrevlig lukt. Vi listar 3 fördelar med att svettas

 •  Toxiner och avfallsprodukter : Svettning är också en mekanism för att eliminera toxiner och avfallsprodukter från kroppen. Genom att blockera svettkörtlarna kan dessa ämnen stanna kvar i kroppen och orsaka skada på lång sikt.

 •  Infektioner : Svett är också ett sätt för kroppen att rensa bort bakterier och andra mikroorganismer från huden. Om svettning blockeras kan detta öka risken för hudinfektioner och andra hudproblem.

Reglering av elektrolyter: Genom svett förlorar kroppen också viktiga elektrolyter som natrium och kalium. Om svettning blockeras kan detta störa kroppens balans av elektrolyter och leda till hälsoproblem.

Svett i sig är luktfritt

Svett i sig är faktiskt luktfritt. Den dåliga lukten som vi associerar med svett uppstår när bakterier på huden bryter ner de organiska ämnena i svetten och producerar avfallsprodukter. Dessa avfallsprodukter kan vara illaluktande. Den specifika lukten kan variera från person till person och beror på flera faktorer som t.ex.:

 • Bakterieflora på huden : Människor har olika typer av bakterier som lever på huden. Vissa av dessa bakterier kan bryta ner svett på ett sätt som resulterar i en mer obehaglig lukt.

 • Diet : Vissa livsmedel och kryddor kan påverka kroppslukt. Till exempel kan kryddstark mat, lök och vitlök producera föreningar som kan utsöndras i svetten och ge upphov till en obehaglig lukt.

 • Hormonella förändringar : Hormonella förändringar, såsom de som uppstår under puberteten eller vid stress, kan påverka svettkörtlarnas aktivitet och resultera i en ökad svettproduktion och därmed en ökad risk för dålig lukt.

 • Hygien : Otillräcklig hygien kan leda till att bakterier ansamlas på huden, vilket ökar risken för dålig lukt från svett.

Hoppas ni nu har lärt er en massa om deo. Rolla lugnt :)


Kram, Jennie

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar