Såpa hänger på krok

En diskussion om såpa

50 000 ton syntetiska rengöringsmedel säljs till svenska hem. Varje år.


Jakten på bakterier är, som Hella Nathorst-Böös skriver i Häxans handbok, för ett giftfritt liv, viktig inom sjukvården, men i våra hem har bakterier ersatts av kemikalier som nu är en av den stora bovarna bland sjukdomar som råder. Många fler i välfärdsvärlden lider av allergier än i fattiga länder och forskningen misstänker att detta hänger ihop med vår levnadsstandard. Många av de kemikalierna vi använder innehåller allergener, alltså ämnen som är vanliga orsaker till allergi eller annan överkänslighet. Och problemet är att kemikalier inte dunstar och försvinner när rengöringsmedlet torkar. De stannar, i dam och luft. Så kanske gör vi oss sjuka med de vi tror ska hjälpa oss att hålla oss friska.

"Från bakterier till kemikalier"

Vi tar det från början - Städandets historia

Före 1800-talets mitt så va vi ganska skitaktiga, vi städade nästan aldrig. Inomhus eldade man, arbetade med handslöjd och textilarbete. På vintrarna kunde även de mindre kreaturen få bo i boningshuset. Hur hade det sett ut idag, i landets alla villakvarter. -Hej hej, här är vardagsrummet och även grisarnas och fårens husrum. Inte så smidigt eller rent för den delen. På sommaren lyxade dem dock till det och strödde golven med väldoftande örter som Älggräs och Gulmåra.

Kuriosa om örterna Älggräs och Gulmåra

Äggräs innehåller glykosider som omvandlas till salicylater i kroppen och har då en smärtlindrande effekt, man har använda det i århundraden för att lindra ledvärk, muskelsmärtor och inflammationer. Gulmåra har i folkmedicin använts utvärtes som porsammandragande och sårläkande och invärtes, kramplösande och urindrivande. Jag lånade bilderna från Impecta, där kan du alltså köpa örterna om du vill ha dessa i din egna trädgård, annars växter det vilt runt om i landet.

 

Vintertid blev det istället gran- eller enris på golvet. Och vi alla som haft en julgran inne vet ju hur det blir med barr.. så, så noga med städning va de nog inte. Under 1800-talets sista hälft började man skura golven med dessa ris och torkade efteråt med vitmossa. Ibland sopade man golvet med en kvast på björkris.

 

När man började med trasmattor under slutet av 1800-talet så slutade man sakta men säkert med dessa, vad man kallar för, strödda golv. Alltså, golven fyllda med örter och ris. Spola fram tills det att rinnande vatten kom, nu blev tanken om hygien för både kropp och hem en helt annan.

Sambandet mellan det flyktiga organiska ämnen och utvecklandet av astma, allergier och eksem hos barn

Idag säljs alltså 50 000 ton syntetiska rengöringsmedel till de svenska hemmen, varje år. En svindlande siffra. En flaska till varje rum och nästan varje produkt i hemmet. Kemikaliskt rengöringsmedel i sprayform har flyktiga organiska ämnen som tack vare att de sprayas ut, lättare hamnar i våra kroppar och i en studie från Karlstad universitet har man sett ett samband med det flyktiga organiska ämnen och utvecklandet av astma, allergier och eksem hos barn. Jag tror att industrin har fått oss att tro att vi behöver en produkt till vardera pryl i hemmet, men vi på 11hektar tror på "less is more", så få ingredienser som möjligt. En såpa som består av förvånad tallolja och 30% vatten städar rent, jag lovar!

Såpa

Såpa hör till de äldsta anjoniska tensiderna, det var vanliga långt innan tensidfabrikerna fick fart på 50-talet. Förr va det vanligt att man kokade ihop såpa själv genom att blanda fett och lut. Man tog det fettet man hade tillgängligt, kanske ister från rester av julgrisen. Det vanligaste såporna är idag istället gjorda av tallolja. Ofta pratar man om att det är tensiderna som är skadliga för naturen och de vattenlevande organismerna, vilket stämmer. Och då är det viktigt att välja så skonsamma tensider som möjligt och som dessutom är så lätta som möjligt för naturen att bryta ned.

 

Här har vi vår bästa såpa: Talloljesåpa från Hälsingesåpa. En favorit hos oss och våra kunder och en produkt som kommer i olika utföranden och storlekar.

Hur du kan använda såpan

Gör din egen städspray med såpa

Blanda såpa med vatten, uppdelat 5% såpa 95% vatten. Klar! Du har en allrengöring du behöver för att få diverse ytor rena på ett klimatsmart sätt.

Golvrengöring med såpa

Såpa och vatten går att använda på alla typer av golv och är en effektiv rengörare. Tänk på att inte överdosera då t.ex. laminat inte kan suga åt sig såpa utan lämnar ist en hal yta vid överdosering.

  • Parkett: Blanda 0,25 dl med 10 liter vatten, fukttorka med urvriden trasa.
  • Linoleum/Laminat: 0,25 dl med 10 liter vatten, fukttorka golvet.
  • Plast: Blanda 0,5dl såpa med 10 liter vatten, fukttorka och eftertorka därefter med rent vatten. Se till att torka torrt för att undvika halka.
  • Klinker: Blanda 0,5 dl med 10 liter vatten, fukttorka och eftertorka därefter med rent vatten.
  • Trä: Blanda 0,5 dl med 10 liter varmt vatten. Skura av. Gör om samma process fast med kallt vatten. Då behandlas trät. Varmt vatten rengör, kallt behandlar. Torka av överflöd med skurduk.

Gör rent altan och trall med såpa

Passa på att rengöra efter regn då trallan är mättad på fukt. Blanda 0,5 dl med 10 liter varmt vatten. Skura av. Gör om samma process fast med kallt vatten. Då behandlas trät. Varmt vatten rengör, kallt behandlar. Torka av överflöd med skurduk. Gör denna procedur vår och höst så håller sig altanen fin, mjuk och fri från påväxt.

Rengör kastruller med såpa

Koka upp vatten och såpa i kastrull som bränts vis inuti. Skölj sedan ur och diska som vanligt.

Ugnsrengöring med såpa

Få bort matrester i ugnen genom att gnida in ugnens innanmäte med koncentrerad såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader, stäng av och låt svalna. Tvätta därefter ur med vatten.

Gör rent smycken med såpa

Polera guld- och silversmycken med en tandborste och outspädd såpa. Skölj sedan med vatten och torka med en mjuk trasa.

Gör rent bilen med såpa

Rengör bilen med hjälp av såpa och vatten. Silikonlister mår gott av att få mjukgörande såpa på sig. Men glöm inte att alltid tvätta bilen på en biltvätt/bensinstation, där tas smuts och olja från bilen omhand på rätt sätt. Såpan gör att bilen blir ren men denna gången på ett mer miljövänligt sett.

Ta bort fläckar med såpa

Riktigt smutsig tvätt kan förbehandlas genom att låta den ligga i såpavatten över natten innan du tvättar.

Använd såpa som imskydd på badrumsspegeln

Polera in outspädd såpa och få ett miljövänligt och naturligt imskydd på spegeln i badrummet.

Såpa på golvet
Såpan finns i flera olika storlekar

Där sätter vi punkt för idag. Såpa kan användas av alla i familjen och städning kan bli en rolig aktivitet man kan göra tillsammans. För dig, din kropp, våra barn och djur. Såpan är ett snällt alternativ till alla syntetiska städprodukter.


Kram, Jennie

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar