A girl and woman at the desk

Vår historia - Historien om 11hektar

Jennie Elofsson

Berättelsen om oss - Hur 11hektar kom till

En sensommarkväll i juli 2021, när Marcus var föräldraledig med vår minsting, satt vi i köket och upptäckte att diskmaskinstabletterna var slut. Igen. Veckor tidigare hade vi diskuterat innehållet i just dessa, och med insikten i att alla kemikalier vi förbrukar hemma hamnar ute i naturen, i växtligheten på vår gård och såklart också i den lilla sjö vi alltid badar i med barnen, ja då valde vi att köpa mer miljövänliga diskmaskinstabletter. Men när tabletterna tog slut den där kvällen insåg vi att nya tabletter var flera dagar bort. Vi bor ju på landsbygden och har ingen affär i närheten som erbjuder den typen av sortiment, så Marcus mumlade lite - “det skulle finnas en butik som hade den typen av produkter här i närheten”. Jag, Jennie, en på tok för naiv och positiv människa hasplade ur mig - vi kör, vi öppnar en butik!

 

För mig som frilansande formgivare som just då njöt av en sommar hemma med barnen och föräldralediga Marcus vid min sida, ja då kändes det lätt som en plätt. Jag tänkte för mig själv - vadå, jag har ju jobbat i butik under massa av mina studieår, haft företag och sålt produkter till butiker så att jag vet hur det fungerar, fast åt motsatt håll. Inredning, layout och allt det där, det kan vi. Marcus som jobbat med butiksinredning i många år och jag har på tok för stort CSN-lån i - just ja, formgivning. Att bygga en trevlig butik, det löser vi!

 

Sagt och gjort, åtta veckor senare slog vi upp dörrarna till vad som var starten av vår klimatsmarta och miljövänliga butik. Med ett litet sortiment av städ- och tvättprodukter, alla noga utvalda för att skada varken hud eller natur till följd av deras innehåll eller förpackning, så stod vi där. Första helgen stod vi faktiskt i ett ombyggt bussgarage för att vi så gärna ville vara med på ett årligt event här ute där vi bor, cirka 30 minuter utanför Borås, medans den lokalen vi egentligen skulle husera i inte skulle bli vår förens veckan efter. Men det fick inte hindra oss. Vi var så pepp!

Man bär på leverans
Marcus släpandes på vår första leverans av varor.
 

Den första tiden

Tack vare fina människor där vi bor så fick vi hyra in oss i en gammal röd stuga vid det lokala cafét. Oisolerad, med naken timmerstomme och absolut superkall på hösten så körde vi på. Vi ville testa och se om denna typen av varor var intressant för de kunderna som rörde sig i vårt område. Vi ville ju ha produkterna och tänkte att fler också borde det. Vår minsta bebis Flora fick hänga på magen i bärsele de första veckorna i butiken. Det ska tilläggas att vi bara hade öppet på lördagar under denna perioden.

 

När vintern sedan kom blev det så kallt i lokalen under nattetid att vi varje kväll efter stängning behövde plocka ihop hela sortimentet och värmeförvara det på annan plats, då en hel del av produkterna inte tål en temperatur under 4 grader. Men inte gjorde det något för vi hade sett att detta kommer ju gå! Det fanns ett intresse och vi hade fått klartecken från ägarna av lokalen att vi fick renovera den till våren.

 

Så skedde förvandlingen. Den gamla röda stugan som funnits på platsen i över 100 år fick sig mängder med kärlek. Tidigare i lokalen hade det varit både hönshus, utedass och utställningslokal. Nu blev det en klimatsmart butik, och en fräsch sådan.

Man framför stuga
Första besöket vid stugan innan den renoverades och sedan kom att bli vår butik.
 

De första stora stegen

Vi ville inte förändra stugans yttre då den har så mycket historia, men vi slet ut de gamla dassen, behöll de vackra blå dörrarna och satte glaskassetter inuti. Så när vi öppnar upp dörrarna fylls butiken med ljus och utifrån välkomnas kunderna med en glimt av vad som väntar. Klimatsmarta produkter för hud och natur.

 

När ett år hade gått förstod vi att vi behövde hjälp för att fortsätta att växa. Vi hinner inte mer på dygnets timmar och vi behövde framförallt mer strategiska riktlinjer för hur vi skulle kunna sprida vårt budskap, varumärke och vision. Mycket lämpligt så visade det sig att min bror Hampus Frodell, affärsstrateg och ekonom, också trodde på idén och klev in i bolaget. Med ordning och reda, tydliga mål, arbetssätt och riktlinjer började vi arbeta framåt. Webbshoppen tog fart, lager började byggas och sortimentet ökade stadigt. Allt i en kontrollerad och affärsmässig takt, men med samma passion och glädje i grunden. I samma veva stötte även vi på Johanna Berglund. Kanske för några känd under namnet @Snickarglädjens veranda på Instagram. Johanna har en energi och drivkraft som ingen går obemärkt förbi. Hon är en kreativ själ som också älskar siffror och tillsammans skapade vi innehåll till våra kanaler under ett väldigt 2023. 


Under 2023 låg också mycket av fokuset på att bygga upp allt det som behövs runtomkring för att ett företag som detta ska funka. Både butiken och lagret fick sig en renovering, och idag har vi ett otroligt fint lager där Marcus spenderar mycket av tiden för att packa alla ordrar. Hampus å andra sidan spenderade mesta delen av tiden på att utveckla vår webbshop. Vad Jennie gjorde? Ja hon fortsatte agera influenser på Instagram och sålde en väldans massa produkter i butiken. Butiken som slog besöksrekord efter besöksrekord, något vi är otroligt glada och tacksamma för!

3 personer i skogen

11hektar under 2024 och framåt

2024 är igång och nu står vi här. Vi har gått från testa oss lite försiktigt fram, till att idag ha gedigna affärsplaner. 11hektar är nu fullrustade med ett lager vi kan växa (lite) i, med en välfungerande webbshop som är under konstant utveckling, en butik som alltid är välbesökt och en massa ambitioner. Vår resa har bara börjat, men vi har nog aldrig varit så ladda som vi är just nu. Vi har målet att bli störst och bäst i Sverige på att hjälpa människor att konsumera mer klimatsmart och samtidigt vara en drivande kraft i förändringen mot en mer hållbar industri. Vi hoppas att ni vill vara med. Hand i hand mot en renare framtid. För din kropp och vår planet. 

Men ni kanske fortfarande undrar varför vi heter 11hektar?

Jo det är såhär. Vi äger en stor gård där vi har skog, växtlighet, vilda djur och vattendrag. Vi började att ta hand om den ytan vi äger, den som vi ansvarar för, och det började ju med dem där diskmaskinstabletterna. Nu vill vi hjälpa dig och alla andra på resan, och för att symbolisera att det handlar om att ta hand om sig själv och göra det man själv kan, så vill vi påminna om våran gård. Gården som är 11 hektar stor. Vi är 11hektar, och vi hoppas att du känner att du gör gott för dig själv och vår gemensamma planet när du handlar hos oss.


Tack för att ni har tagit oss hit. Tack för att du läste. Vi ses snart igen!

Kram, 

Jennie, Marcus & Hampus

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Vilken underbar vision ni har, fantastiska produkter och jättefin hemsida. Jag älskar att se Jennies inlägg på instagram. Nästa gång jag besöker Borås ska jag se till att komma förbi butiken.

Sandra Merelid

Älskar ER, er vision och hårda arbete för att göra skillnad! Fina underbara fantastiska NI!!! Världen behöver flera @11hektar!

Annika Johansson Hoverberg

Lämna en kommentar